A női ciklusról szóló bejegyzések negyedik és egyben lezáró részeként szeretném bemutatni a lutealis fázist, amelyet követően ismételten a menstruációs szakasz kezdődik.

Az ezt megelőző bejegyzésemben említettem az LH csúcs hatására létrejövő tüszőrepedést. Amikor ez az érett tüsző megreped, általában egy darab az egyik oldali petefészekben (ritkán ettől eltérően több is megérhet és megrepedhet, ekkor jöhet létre két- vagy többpetéjű ikerterhesség) akkor a petevezeték szívó hatásának köszönhetően a hasüregből bekerül a petevezetékbe. Itt a kis csillószőrök finom mozgásának köszönhetően elkezd vándorolni a méh ürege felé.

Mindeközben a megrepedt tüsző helyén a petefészekben egy hormont termelő sárgatestnek nevezett képlet marad, amely a továbbiakban, 12-14 napig termel progeszteront. Termelése az LH csúcsot követően 12 óra múlva kezdődik, amelynek hatására kialakul egy nagyjából 0,5 C-os testhőmérséklet emelkedés. Ez a naptár módszer alkalmazásánál egy fontos paraméter.

A sárgatesthormon szintje az LH csúcsot követően egy héttel a legmagasabb, a vérből történő hormonvizsgálatot ezért erre az időszakra ideális időzíteni. A sárgatesthormon szint nagyban befolyásolja a teherbeesési esélyeket. Egyik fontos szerepe a méhnyálkahártya előkészítése a megtermékenyített petesejt befogadására.

Amennyiben a petevezetékben vándorló petesejt nem találkozik hímivarsejttel, úgy 24 órát követően elpusztul. A sárgatest által termelt hormonszint pedig a ciklus végéhez közeledve elkezd lecsökkenni és egy bizonyos szint alá csökkenést érzékelve a szervezet a méhnyálkahártya lelökődésével reagál.

Amennyiben a petesejt 24 órán belül találkozik hímivarsejttel és eggyé válnak, a megtermékenyített petesejt, már zigóta formájában vándorol tovább a méhűr felé, miközben elindul benne egy sejtosztódási folyamat.

Amennyiben a méhben megfelelő helyet talál magának, elkezd beágyazódni. Az ekkor végbemenő folyamatok hatására a sárgatest fennmarad és a további hormon termelődése fenntartja a terhességet és megakadályozza a méhnyálkahártya lelökődését, ezért nem jelentkezik menstruációs vérzés.