Jelen bejegyzésemben a női ciklus menstruációs szakaszát szeretném bemutatni. A női ciklus során egyrészt a petefészkekben, másrészt ezzel szorosan összefüggésben a méhben, azon belül is leginkább a méhnyálkahártyában mennek végbe jelentős folyamatok, változások.

Az első menstruáció megjelenését menarchenak hívjuk, amely egészséges szervezetben nagyrészt 15-16 éves korig megtörténik. Amennyiben 16 éves korig nem jelentkezik az első menstruáció, érdemes elkezdeni vizsgálódni, keresni a hátterében esetlegesen fennálló okot.

A menstruáció alatti időszakot alacsony ösztrogén és progeszteron szintek jellemzik, amelynek következményeként az agyalapi mirigyben emelkedik az LH és FSH termelődés. Ez utóbbi fogja a petefészkeket tüszők növekedésére serkenteni. Ezzel megindul a női ciklus következő, úgynevezett follicularis szakasza, amellyel a következő bejegyzésemben szeretnék részletesen foglalkozni.

A tüszőrepedést követően a petefészekben sárgatest képződik, amely progeszteront termel. Amennyiben egy adott ciklusban nem jön létre terhesség, az említett sárgatest elsorvad és nem termel tovább progeszteront. Ezt a progeszteronszint csökkenést észleli a szervezet és a méhnyálkahártya lelökődésével reagál. Ezt nevezzük menstruációs vérzésnek.

A menstruáció normál esetben 4-6 napig tart, de ettől 1-1 nap eltérés még nem jelez feltétlenül kóros elváltozást. Ilyenkor átlagosan 30-50 ml vér távozik a szervezetünkből, amely 10-13 mg vas felhasználását vonja maga után. Ezt egy egészséges szervezet teljesen jól képes kompenzálni.