Kismamáktól gyakori kérdésként hangzik el a nyári időszakban, hogy vajon mik azok a tevékenységek, amelyeket biztonsággal végezhetnek, elmehetnek-e a régóta tervezett utazásra, nyaralásra. 

Ez több tényezőtől is függ. Egészséges kismamáról, problémamentes várandósságról van-e szó, vagy veszélyeztetett terhességről, továbbá a terhességi kortól, az utazás módjától, céljától és az ottani tevékenységektől. 

Általánosságban elmondható, hogy a repülés és a hosszabb utak alapvetően a második trimeszterben javasoltak, ekkor a legkisebb az ezzel járó kockázat. Ebben az esetben is érdemes odafigyelni arra, hogy amennyi időt csak lehet ne üléssel töltsünk, hanem minél többet próbáljunk meg mozogni az utazás alatt. Autóút során ezt szintén érdemes szem előtt tartani. Amennyiben több órás autóút elé nézünk, célszerű többször megállni, hogy kicsit átmozgathassuk magunkat. Továbbá picit nagyobb terhesség esetén az övterelő használatáról se feledkezzünk meg.

Nyaralás alatt nagyon fontos még fokozottabban odafigyelnünk a bevitt folyadék mennyiségére, mert kismamaként sokkal előbb érzékelik a folyadékhiány tüneteit, így ez hamarabb szédüléshez, rosszullétekhez, fejfájáshoz vezethet, mint nem várandós állapotban.

A fürdőzés is gyakori kérdésként szokott elhangzani rendeléseimen. Én egészséges kismamáknak nem tiltom meg a strandolást, egyedül a forró vízben való fürdőzés kerülendő. Minden más panaszmentes terhesség, zárt méhszáj esetén megengedett, természetesen a sérülés lehetőségével járó tevékenységeket leszámítva, mint pl. csúszdázás, fejesugrás. Strandolást követően érdemes hüvelyi probiotikumot használni aznap este, hogy elkerüljük a hüvelyflóra felborulást és a kóros baktériumok elszaporodását.

A napozással kapcsolatban arra érdemes odafigyelni, hogy módjával és kizárólag UV-védelemben tartózkodjunk közvetlenül napsugárzásnak kitéve, kerüljük az ebből a szempontból legveszélyesebb napszakot és lehetőleg a hasunkat ne tegyük ki közvetlen napfénynek.